HTML

Hülyével együtt élni

Van ilyen sztorid? Írd meg: hulyevel(kukac)gmail.com

Friss topikok

Egy elmaradt családi barátság margójára

2011.04.08. 06:59 :: hulyevel

Lord_M_ nickű kommentezőnk egy másik poszthoz küldte be kommentként a saját sztoriját, amit csöppnyi kipofozást követően megosztok veletek. Kössz Lordom és nem irigyellek ezért a két vasárnapért.

SZÁLKA-GERENDA CSALÁDANYA

(hülyéknek: a kép illusztráció)

Az eset valamikor 1992-ben történt, de minden percére pontosan emlékszem. Szüleim nehezen fogadnak be új barátokat, szerencsétlenségükre, akkor is rossz embereket. Édesapám akkori munkahelyén kialakult egyik munkatársi kapcsolatát megpróbálta családi barátsággá bővíteni.
Ennek érdekében a két családfő kitalálta, hogy össze kéne hozni az asszonyokat, meg a kölyköket, egy vasárnapi ebédre.
A gondolatot szervezés és tett követte, az első közös találka nálunk volt.  Pontosan délre, (ők ígérkeztek délre, ez még érdekes lesz!) vasárnapi ebédre hívtuk a családot. Édesanyám főzési tudománya nem volt sohasem „Lacibácsi” szintű, de amit tudott, azt megbízható minőségben produkálta bármikor. A vasárnapi menü, tekintettel a tavaszra, csirkeragu leves volt, amiben ugye csirkehús, zöldségek, borsó, cérnametélt adta az alapot, illetve  második fogásnak rántott hús+rizi-bizi  kombót készített.  Apám szerette a krémest, tehát házi sütögetés helyett hozott franciakrémest. Így vártunk ebédre készen délben... fél kettőre meg is érkeztek a vendégek, a beígért dél helyett... mondván ők kettőkor szoktak ebédelni, bár valamiért delet ígértek.
A másfél órás késés eredményeként az ételek egy része persze kihűlt. Anyám igyekezett mindent megmelegíteni, bár nekem már mindegy lett volna, mert kopogott a szemem az éhségtől.
A kedves házaspár nőtagja, legyen „Klára”, közölte, hogy: -Hát, a levesen érződik, hogy melegített! Ismétlem, délre voltak hivatalosak és fél kettőre estek be!

- He?

Anyám pislogott egy kicsit, majd jó házigazda módjára mentegetőzni kezdett. Húgom, aki ekkor mindössze négyéves volt, közbeszólt abszolút kedves hangon, de persze a négyévesek őszinteségével: -De hát elkéstetek...- apám leteremtette a lányát, hogy nem illik beleszólni a felnőttek dolgába... (finoman fogalmaztam). Persze „Klára” felhúzta az orrát és válaszolt a gyereknek:

- Nem késtünk, MI kettőkor szoktunk ebédelni! (Négyéves – Felnőtt  0:1)

Mindenki elhallgatott. A családhoz (mármint a potenciális baráti családhoz) tartozó két gyereket is beleértve. Úgy látszik, ez még náluk is kiverte a biztosítékot.  Két kislány, mondjuk: „Viki” és „Kinga”. (a továbbiakban idézőjel nélkül: Hulyevel –a szerk). Viki a kisebb, de pusztítóbb, Kinga meg kis alattomos. A levest, miután anyjuk megemlítette, hogy melegített, mégpedig nem is eléggé... már csak éppen, hogy ették. Viki leginkább csak az:
- Anya, én ezt nem szeretem! – szöveget mantrázta.

Így a leves hamar lekerült az asztalról, jött a második fogás, meg a felcsattanás:
-Vasárnap húst?! - így Klára (Mégis mikor, ha nem vegák? – Hulyevel a szerk.) - De férjura itt csendre intette, ő láthatóan örült hogy húst kapott. - mellesleg apám és a barátja ekkor a Mecseki Szénbányák alkalmazásában álló vájárok voltak, és a barát (mondjuk legyen Sanyi) ekkortájt is 10-20 dekányi felvágottal járt dolgozni.

Szóval következő fogásként az oldschool rántott hús került az asztalra. A lányok húsait a szüleik feldarabolták, miként az én húgomét is, kis kockákra, ahogy kell.
Most jött a nálunk életében először járó és egyáltalán minket először látó, „illemtanárnő” Klára újabb beszólása:
- A hús nem friss!
Anyám újra mentegetőzött, hogy tegnap reggel vette a hentesnél... és hát semmi baja nem volt. Mire Klára bekapcsolta a bunkóturbót: - Akkor nézessétek meg a hűtőtöket!

Anyám gyakorlatilag leforrázva ült az asztalnál, apám is értetlenkedve nézett, Sanyi szerintem semmit nem vett észre, annyira örült a húsnak. Itt jegyezném meg, semmi baja nem volt a húsnak, de töredelmesen bevallom, hogy az ÁNTSZ-t azért nem hívtuk ki mindennek a csekkolására, bár gondolom Klára ennek felettébb örült volna.

Szóval ebéd után a krémest próbálta apám tálalni, de megtiltatott neki, mert:
- Olyasmit az ő gyerekei nem ehetnek!'
Szolidaritásból tehát senki sem ehetett krémest...

Ezek után mindenki bement a nappaliba, ahová jóanyám a kávét szervírozta (azért a húgommal kilopóztunk és megettünk egy-egy krémest... csak azért is...)
Miután végeztünk, mi is bementünk - kötelező jógyerek projekt ugye, habár akkor már a hátunk közepére kívántuk Klárát és a pereputtyát - majd döbbenten tapasztaltuk, hogy amíg mi krémeseztünk, a két kis bestia gyakorlatilag mindent elpusztított, amit csak elért...
Viki ki - be rohangált... aztán egyszercsak bejött, és megkérdezte:
-Ehetek egy paradicsomot? - Az anyja anyámra nézett, aki mondta, hogy: -Persze (mégis mi mást mondhatott volna szegény)
A kislány kitrappolt a konyhába, felcsapta a hűtőt és kivett egy paradicsomot,majd a húga is utána ment, hogy Ő is kér.

Végeredmény: a hűtőben található kb. egy kilónyi paradicsomból az összesbe beleharaptak, ráadásul három, számukra egyébként anyailag tiltott krémest is széttúrtak...

Aztán a szobánkba mentünk, hogy játszunk, jöttek a vendéglányok is, akik amit lehetett összetörtek, a húgom játékát kivágták az ablakon (negyediken laktunk).

Végül hat körül mentek el, azzal a kedves gesztussal, hogy visszahívtak minket. Következő vasárnap KETTŐ órára, ebédre.
(Emlékszünk: mert ők akkor ebédelnek)
Anyám egész este próbálta velünk együtt felszámolni a romokat, kitakarítani a hűtőt, közben látszott rajta, hogy majd felrobban a dühtől. Apám közben egyszer megjegyezte, hogy:- Egész jól sikerült!

És a csattanó:
Következő vasárnap átmentünk, ahogy illik kettő előtt öt perccel ott voltunk, hogy miattunk aztán ne csússzon az ebéd.
Megérkeztünk, hellyel kínáltak, majd fél három körül apám feltette a kérdést:
- Nem kettőkor szoktatok ebédelni?
Mire a frappáns válasz:
- Ma már egykor megebédeltünk, mert korábban elkészült az ebéd.

Hát, így maradtunk hoppon (ebédvisszahívásról volt szó!).

A családi barátság így nem született meg. Apám és Sanyi, utóbbi viszonylag korai haláláig jóban voltak.

 

Kedves Olvasó!

Öntsd ki a szíved, amíg nem késő! Az ásó-kapa-nagyharang eljövetelekor te már nem panaszkodhatsz! Nem csak a saját, hanem ismerősöd történetét is elküldheted.

Sztorikat a hulyevel(kukac)gmail.com e-mail címen fogadunk.

 

10 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hulyevel.blog.hu/api/trackback/id/tr402752856

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Vasárnapi ebéd két felvonásban... 2011.04.08. 09:35:46

A történet velem esett meg, majdnem 20 éve...érdemes a linket meglátogatnihttp://hulyevel.blog.hu/2011/04/08/egy_elmaradt_csaladi_baratsag_margojara 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lord_M_ 2011.04.08. 08:59:25

arghh... a kép tényleg találó :)

Disznó Úr 2011.04.08. 09:18:06

Hú apám! A történet teljesen hihetetlen, ezért elhiszem. Ilyet nem lehet kitalálni. Ezek az erőltetett családi barátságok egyébként sosem szoktak jól végződni, én is dédelgetek erről emlékeket. Az emberek bunkók, na.

Ne bánd, hogy anyukád nem "Laci bácsi"! A nevezett lény a magyar gasztronómia egyik legkártékonyabb és legbutább szereplője, igazi szocialista ikon.

Styxx 2011.04.08. 10:43:01

"Klára" szegény gyerekei. Akik azóta ugye felnőttek. Vajon normálisak, vagy óhatatlanul elsárkányosodtak?

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.04.08. 13:08:16

Ez nagyon jó, Klára nagy tehetség, kíváncsi vagyok, mi volt (van?) a munkája, ott hogy hasít. Pl. reklamációkat kiválóan tudna intézni, cégének bérelt helye lenne a Homáron.

Styxx 2011.04.08. 13:42:12

@Levéltáros:
:-)))
Klára simán lerendezné Osama Bin Laden Kalasnyikov-reklamációját is:-)

Lord_M_ 2011.04.08. 14:51:03

Némi háttérinformációval szolgálhatok

Végzettsége szerint varrónő, adott időpontban és még utána évekig otthon ült a gyerekekkel. Hiszen a férje, akárcsak apám bányász volt és keresett annyit, hogy az asszonyoknak nem nagyon kellett dolgozni.

A két lány azóta felnőtt, de rövid ideig voltak állami gondozásban is, olyan szinten voltak/lettek kezelhetetlenek.

Mintegy 10 évig követhettem a család mindennapjait mert bár barátok nem nagyon lettek, azért időnként megjelent, másfelől pedig lépcsőház-szomszédok lettünk.

Miután a férj elhunyt, röviddel azután az én életemben is változások álltak be, így hosszú évek óta nem tudok róluk semmit. Azt tudom, hogy azóta dolgozott (zik?) egy helyi varrodában, illetve talán takarítói állást is vállalt. Becsületére legyen mondva, dolgozni azt tud keményen, csak a személyiségben voltak / vannak nehezen viselhető pontok...

tőlük van az a történet is, hogy egyszer mikor már szomszédok voltunk átjöttek és mesélte Klári, hogy tegnap este csülköt főzött megfáradt urának. És hogy vacsoránál neki már nem volt étvágya... hiszen
'tudod milyen az főzni, már a szagával jóllakik az ember'
ekkor csattant el az egyik lányától a
'igen, délután láttam ahogy kivett egy "EKKORA" 'szagát''

és mutatja az alkarját :)

Styxx 2011.04.08. 17:09:16

@Lord_M_:
:-)))
szegénynek legalább humorérzéke volt. Kössz az infókat. Azért kijutott nekik (mármint a lányoknak), ha állami gondozás is bejátszott.

csíra 2011.04.08. 20:31:33

Ez a nem semmi. Én biztosan nem bírtam volna ki, hogy ne szóljak be valamit Klárának.

Sanyi meg miért ilyen teszetosza? Vagy be van fenyítve Klára által?

Lord, minden tiszteletem a türelemért, ahogy a helyzetet kezeltétek!

Amúgy nem is tudtam, hogy a bányászok jól kerestek/keresnek. De ez nem tartozik ide.

Levéltáros · http://leveltar.blog.hu/ 2011.04.08. 20:34:22

@Lord_M_:

Ez is jó, kész regényhős ez a Klára :)

Lord_M_ 2011.04.08. 20:44:04

@csíra: hát valamikor jól kerestek, egészen a xxxxxx bánya bezárásig dolgozott ott apám, nem voltak pénzügyi gondjaink, úgy, hogy anyám nem dolgozott, hanem otthon volt a legkisebb húgommal - (a gyes nem volt sok)

a nem beszólást meg az indokolta, hogy akkor én még igencsak kölyök kategória voltam, és jóapám pofonjait minden létező emberi lény igyekezett kerülni... márpedig én kaptam volna... anyám csak nyelt, ő jót akart (apám barátságát nem akarta elásni)... apám is hasonlóan gondolkodhatott, Sanyi meg alapvetően nem volt rossz ember, de sokat hagyott... ám most már nem él, így róla ugye vagy csak jót...

@Levéltáros: hehe... ha tudnád :)
süti beállítások módosítása